Dünyanın En Zehirli Hayvanı: Dünyanın en zehirli ilk 2 hayvanı kurbağa türündendir. Diğer üçü de yılan türündendir. Poison Dart Frog (Zehirli Ok Kurbağası) 1. sıradadır ve toplam zehri anında 150 insanı veya 30 bin fareyi birden öldürebilir. Bu kurbağa türünün boyu yaklaşık 2 santimetre ve ağırlığı ise 2 gramdır.[7] Beyni Ayağında Bulunan Hamam Böcekleri: Bir Hamam Böceği, kafası olmadan iki hafta yaşayabilir çünkü beyinleri ayaklarındadır fakat başsız bir hamam böceği açlıktan ölecektir.[8] Kelebeklerin 24 Saatlik Ömrü: Kelebeklerin ömürleri 24 saat veya 1-2 ay arasındadır. Bazıları birkaç mevsim yaşar. Kelebeklerin bazı erkekleri, 5 kilometreden dişinin kokusunu alabilir. Bazı türleri kış uykusuna yatar.[9] 20 Bin Gözlü Yusufçuk: Hayvanlar arasından Odonata ya da “Yusufçuk” takımının bazı türlerinde bir bireyde ortalama 20.000 bin göz bulunur.[10] Seçmece Bilgiler: Sivrisineklerin 47 tane dişi vardır. Sadece dişi sivrisinekler ısırır. Karınca kendi ağırlığının 50 katını taşıyabilir. Denizyıldızlarının beyni yoktur. Istakozların kanı mavidir. Karıncalar hiç uyumazlar. Baykuş mavi rengi görebilen tek kuştur. Yılanlar duyamaz. Kediler şeker tadını ayırt edemezler. Fare, bir deveden bile daha uzun süre susuz kalabilir.[11]
Salyangoz-Böcek-Yumuşakça Beyni: İnsanların beyinlerindeki bellek oluşumunu sağlayacak temel hücreler salyangozda da mevcuttur. Ama salyangozda sadece birkaç bin sinir hücresi bulunurken, insanda 100 milyar tane bulunur. Salyangozun belleği, insan alışkanlığındaki otomatikliğe benzer. Böceklerin ya da yumuşakçaların sinir sistemi, bağırsaklarında halka şeklindedir eğer daha fazla genişlerlerse bağırsak sıkışır, bu yüzden beyin gelişemez. Beyin büyüklüğü fiziksel sınıra ulaşmıştır. Nitekim örümcekteki sinirler bağırsağı o kadar daraltmışlardır ki örümcek yiyeceğini yalnızca ince bir sıvı şeklinde sindirebilir. Omurgalıların oluşmasıyla bu bağırsak sıkışması giderilmiş ve beynin gelişmesi sağlanmıştır.[12]
___________________
[7] “Poison dart frog”, “Zehirli Ok Kurbağası”, Wikipedia, The Free Encyclopedia, <https://en.wikipedia.org/wiki/Poison_dart_frog>,<https://tr.wikipedia.org/wiki/Zehirli_ok_kurbağası> ET: 2011 ve 2017.
[8] “Hamam Böceği”, Wikipedia, The Free Encyclopedia, <https://tr.wikipedia.org/wiki/Hamam_böceği> ET: 2011 ve 2017.
[9] “Butterfly”, “Kelebek”, Wikipedia, The Free Encyclopedia, <https://en.wikipedia.org/wiki/Butterfly>, <https://tr.wikipedia.org/wiki/Kelebek> ET: 2011 ve 2017.
[10] “Dragonfly”, Wikipedia, The Free Encyclopedia, <https://en.wikipedia.org/wiki/Dragonfly> ET: 11 Haziran 2018.
[11] Entegre, “Bunları Biliyor muydunuz?”, DVBSaT.org, 30 Haziran 2007, <http://www.dvbsat.org/forum/archive/index.php/t-34254.html> ET: 11 Haziran 2018.
[12] Erksin Güleç, “Beynin Evrimi”, Bilim ve Ütopya Dergisi, Sayı: 84, Bilimsel Yayıncılık, İstanbul, Haziran 2001, (Dergideki Beynin Evrimi adlı makale bu int. sitesinde paylaşılmış) <http://www.ansiklopedi.biz/arkeloji/beynin-evrimi> ET: 2011 ve Richard Dawkins, “Gen Bencildir”, (Kitap özeti), Çevirmen: Asuman Ü. Müftüoğlu, TÜBİTAK Yayıncılık, TÜBİTAK Popüler Bilim Kitapları 19, 1. Baskı, Ankara, Mayıs 1995, <http://www.ozetkitap.com/kitaplar/gen_bencildir.pdf> ET: Haziran 2018, s. 1-17. (Bu özetin daha genişi için bk. <http://web.itu.edu.tr/kcankocak/docs/ek_okumalar/Dawkins_Gen_Bencildir-1-81.pdf> ET: Haziran 2018)