İnsanların genlerinin %99,9’u aynıdır. Her hücremizde bir çekirdek ve bunun içinde de kromozomlar bulunur. Bizi oluşturan ve yaşatan bu kromozomların 23’ü anneden 23’ü babadan gelir. Kromozomlar uzun DNA iplikçiklerinden oluşur. Yine her hücremizde 2 metre civarı DNA sıkışık olarak bulunur. Her bir DNA parçası 3 milyar grup kadar şifre içerir. “DNA canlı bir yapı değildir cansızdır!..” DNA bütün canlıların yapıtaşıdır. H, O ve N elementlerinin farklı dizilmesiyle 4 tane grup oluşur. Bu grupların üst üste farklı dizilmeleriyle de DNA oluşur. DNA’dan gelen bilgi, bağlarla RNA’ya ulaşır. RNA da bu bilgilerle H, O, N, C vb. elementlerden oluşan aminoasitleri uc uca ekleyerek proteinleri oluşturur. Her hücrede 100 milyon protein vardır. Proteinler de vücudumuzu meydana getirir. Kısacası DNA bütün genetiğimizi ve vücudumuzu oluşturur.
H, O, N ve C elementleri dünyadaki tüm canlıların bedenlerinin neredeyse tamamını oluşturur. C burada bağlayıcı özellik gösterir. Dünyadaki canlıların farklı olmasının sebebi DNA’daki H, O ve N’un farklı diziliminden başka birşey değildir. Bütün canlıların genetik yapısı aynıdır. Atomlar birleşerek elementlere, elementler birleşerek canlıları oluşturur.[6] Günümüz insanla bir köpeğin genetik diziliminin ∼%88’i, ev faresiyle ∼%77’si, tavukla ∼%62’si, muzla ∼%60’ı, pirinçle ∼%53’ü[7], patatesle ∼%50’si[8], algle ∼%30’u, mantarla ∼%20’si ve plazmodyumla ∼%3’ü tamamen aynıdır!..[7]
___________________
[6] Bill Bryson, “Hemen Her Şeyin Kısa Tarihi”, (Kitap özeti), Çevirmen: Handan Balkara, Boyner Yayıncılık, 1. Baskı, İstanbul 2004, <https://tr.scribd.com/document/342301796/Hemen-herşeyin-kısa-tarihi-bill-bryson-pdf> ET: Haziran 2018, s. 31-34 ve Muhsin Konuk, R. Liman, “Amino Asitler”, <http://docplayer.biz.tr/4103074-Amino-asitler-amino-asitlerin-genel-yapisi.html> ET: Haziran 2018.
[7] Çağrı Mert Bakırcı, “İnsan ile Diğer Canlıların Genom Kıyaslaması ve Benzerlik Miktarları”, Evrim Ağacı, 25 Mayıs 2018, <https://evrimagaci.org/insan-ile-diger-canlilarin-genom-kiyaslamasi-ve-benzerlik-miktarlari-32> ET: 10 Haziran 2018.
[8] Bunu Caner Taslaman TV’de söylemiştir, programın ismi-tarihi eklenecek, çok aramama rağmen bulamadım. (Ayrıca şunu belirtmeliyim ki insanın gen/DNA dizilimleri bitkilere daha az hayvanlara daha çok benzer ya da şöyle de diyebiliriz bitkilerin gen dizilimleri hayvanlara daha çok insanlara daha az benzer, ama tüm canlıların gen/DNA yapısı “temelde” aynıdır.)